Modelovereenkomst makkelijker gemaakt

Het einde van de VAR

Onder zzp-ers is er op het moment veel onrust over het verdwijnen van de VAR en de invoering van de modelovereenkomsten. Het zou de administratieve belasting voor zzp-ers tot in het belachelijke verhogen (“moet ik 80 overeenkomsten laten ondertekenen als ik een seminar geef?”) en voor iedere scheet zou een nieuwe overeenkomst nodig zijn.

De wet DBA

Nou heb ik niet zo heel veel verstand van dit soort zaken, maar na een informatie-avond over de nieuwe wet DBA, het goed doorlezen van de informatie van de belastingdienst en het evalueren van mijn eigen werkzaamheden kom ik tot de conclusie dat er voor mij niet zo veel verandert ten opzichte van de oude situatie.

De VAR krijg ik al jaren opgestuurd zonder dat ik er wat voor hoef te doen, mijn opdrachtgevers zijn totaal niet geïnteresseerd in mijn VAR en mijn opdrachten zijn zo overduidelijk geen verkapt dienstverband dat ik me daar ook nooit zorgen over heb gemaakt. Ook in de nieuwe situatie zullen er weinig opdrachten tussen zitten waarvoor ik een modelovereenkomst zal gebruiken. Ik zal er hooguit naar verwijzen.

Modelovereenkomst  in de praktijk

Voor zover ik het nu begrijp hoef ik echt niet voor ieder geleverd sjabloon of voor iedere cursist een aparte overeenkomst op te stellen om verwarring over een verkapt dienstverband te voorkomen.

Dat wil niet zeggen dat ik niet toch vast gekeken heb hoe de modelovereenkomsten eruit zien voor het geval ik er toch een keer een nodig heb. Er is in ieder geval keus genoeg, dat is mooi. En ik mag zelf een heleboel aanpassen, dat is ook fijn.

Ik download een pdf. 

Ik pas de tekst aan. 

Oh wacht… het is een pdf. Dat kan dus niet. 

Uh,  ik kopieer de tekst uit de pdf en plak die in Word. 

Hé, dat ziet er raar uit. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Gelukkig kan ik een pdf ook importeren in Word, dat maar doen dan.

Pfff, dat ziet er ook niet uit. Nou ja, een beetje stylen dan maar. 

Dit artikeltje mag er wel uit van mij.

Oeps, artikelnummering aan gort.

AAAAARGH, waar is mijn VAR gebleven? Ik zit die overgangsregeling nog wel even uit!!!

Dat wordt niks zo

Op deze manier wordt het natuurlijk wel een administratieve ramp voor de zzp’ers die wel regelmatig een modelovereenkomst moeten opstellen voor hun opdrachten. En daar zaten we nou juist met z’n allen niet op te wachten.

Ben jij een ondernemer die wel al actief aan de slag wil met de modelovereenkomsten, en zie je op tegen het gedoe eromheen?

Ik ga het makkelijker voor je maken! 

Ik zet de door jou gekozen (en eventueel aangepaste) modelovereenkomst(en) om naar een handzaam Wordsjabloon met invulvelden, automatische artikelnummering en in jouw huisstijl.

Daarmee maak je in een handomdraai een modelovereenkomst op maat en houd je genoeg tijd over voor de leukere aspecten van het ondernemen!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *